sobota, 7 listopada 2015

Zapiekane kaszotto z kurczakiem i tymiankiem.

Kaszę gryczaną ubóstwiam pod każdą postacią, ale to kaszotto przebiło wszystko! Po prostu naimi niami !! Co prawda i tak mogło być lepsze gdybym użyła prawdziwych, leśnych grzybów, ale niestety skończyło się na pieczarkach:/ Narzekać jednak nie będę, bo świeży tymianek nadrobił wszelkie niedociągnięcia i wyczarowałam naprawdę smaczny i zdrowy obiad!






ZAPIEKANE KASZOTTO Z KURCZAKIEM I TYMIANKIEM

Składniki:

- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 400g grzybów (ewentualnie pieczarek)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- kilka gałązek świeżego tymianku (koniecznie!)
- 300g kaszy gryczanej nieprzygotowanej
- 750ml bulionu
- pół natki pietruszki (do posypania)
- świeży szczypiorek (do posypania)
- parmezan lub grana padano (do posypania)

1. Przygotowujemy bulion.Dodajemy do niego 1 łyżeczkę suszonego tymianku i 1 łyżeczkę suszonego majeranku.
2. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżeczką suszonego tymianku, 1 łyżeczką suszonego majeranku. 
3. Grzyby (w moim przypadku pieczarki) kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy bez niczego na patelni. Kiedy woda z pieczarek całkowicie wyparuje dodajemy łyżkę masła. Przysmażamy na złoty kolor.
4. Na drugiej patelni złocimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy wcześniej przygotowanego kurczaka i podsmażamy przez 3 minuty. Dorzucamy pieczarki i surową kaszę gryczaną. Dodajemy posiekany świeży tymianek i dokładnie mieszamy. 
5. Zalewamy wszystko szklanką bulionu - doprowadzamy do wrzenia a następnie przekładamy całość do żaroodpornego naczynia, dodajemy resztę bulionu i przykrywamy pokrywą.
6. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut.
7. Porcję zapiekanego kaszotto posypujemy posiekanym szczypiorkiem, pietruszką i serem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz