poniedziałek, 16 listopada 2015

Grillowane piersi z indyka z pomidorową salsą i brązowym ryżem

Chyba brakuje mi w organizmie kwasów tłuszczowych DHA ;) albo szare komórki wyparowały w nicość po porodzie.. bardziej rozkojarzona i niemyśląca być już nie mogę..nie kojarzę faktów, kasuje zdjęcia (wrrrr) a skupić się mogę dosłownie na 10 sekund..Dlatego od dziś codziennie awokado, ryba albo 3 razy patelnią w łeb!





Wczoraj na obiad zrobiłam coś co nie wymaga czasu i zbytniego używania mózgu! Ryż ugotowałam, indyka wrzuciłam na grilla a warzywa pokroiłam w kostkę-ot cały sekret niedzielnego posiłku ;) Uprzedzam, że danie jest nieco ostre choć to pojęcie bardzo subiektywne..

GRILLOWANE PIERSI Z INDYKA Z POMIDOROWĄ SALSĄ I BRĄZOWYM RYŻEM


Składniki:

- 500g piersi z indyka
- ryż brązowy do podania

Marynata do mięsa:

- 1 łyżka suszonej pietruszki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki oleju

Pomidorowa salsa z awokado

- 3 pomidory wcześniej sparzone
- 1 awokado
- mała czerwona cebula
- 1/3 pęczka kolendry/pietruszki 
- 1 łyżka soku z limonki
- szczypta chili
- sól do smaku

1. Składniki do marynaty łączymy ze sobą.
2. Oczyszczoną pierś indyka kroimy na mniejsze (płaskie) kawałki. Solimy i nacieramy dokładnie w marynacie. Odkładamy do zamarynowania na godzinę lub dłużej.
3. Grillujemy ok.3 minut z każdej strony.
4. Aby przygotować salsę należy pokroić w kostkę awokado, sparzone pomidory i czerwoną cebulę. Dodajemy sok z limonki, 1/3 pęczka świeżej kolendry lub pietruszki, szczyptę chili i soli.
5. Te składniki bardzo dobrze skomponowały się z brązowym ryżem.


Lekki, szybki i przyjemny obiad :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz