wtorek, 10 listopada 2015

Brioszka z lemon curd

Co prawda kremu cytrynowego sama nie zrobiłam, ale tylko dlatego, że pochłonęłabym go samiuteńka w całości w ciągu kilku sekund..zatem słoiczek ze sklepu wydał mi się lepszym rozwiązaniem. Lemon curd może Nutelli nie dorównuje, ale również jest wart grzechu :p zwłaszcza w połączeniu z drożdżową brioszką. Oczywiście można użyć dowolnej konfitury..wedle własnych upodobań.





BRIOSZKA Z LEMON CURD

Składniki:

- 50g świeżych drożdży
- 60g cukru 
- 370g mąki pszennej
- 4 jajka
- pół lyżeczki soli
- 100ml ciepłego mleka
- 170g roztopionego masła
- słoiczek lemon curd ( lub innej konfitury)
- sos waniliowy/ lukier (do dekoracji)

1. Przygotowujemy rozczyn: drożdże, ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki dokładnie ze sobą mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz 3 roztrzepane jajka a także wyrośnięty rozczyn drożdżowy, Wyrabiamy ręką przez ok.10 minut. 
3. Masło rozpuszczamy na ogniu i lekko schłodzone wlewamy do ciasta. Wyrabiamy przez kolejne 10 minut.
4. Kiedy ciasto odchodzi od ręki i jest elastyczne przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę..
5. Tortownicę (22cm lub 26cm) wyścielamy papierem do pieczenia.
6.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. nadziewamy łyżką konfitury i zaklejamy brzegi formując kulkę. Układamy w formie łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
7. Jajko roztrzepujemy ubijaczka i smarujemy wierzch brioszki. 
8. Wkładamy brioszkę do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 30 minut,
9. Po ostudzeniu brioszkę można polać sosem waniliowym lub lukrem.


Dzięki niebiosom, że Gabulka ucięła sobie dość długa pogawędkę z pralką..
Mam nadzieje, że często będą tak ze sobą gaworzyć..


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz