piątek, 20 listopada 2015

Sałatka z indykiem w pistacjach

Bardzo często jem na obiad sałatki a dla uściślenia jeden rodzaj..czyli warzywa, grillowany kurczak w ziołach plus winegret..trochę nudny zestaw, dlatego postanowiłam zrobić coś nowego..Tym bardziej, że zakupiłam papaję, która od tygodnia marniała w lodówce. Szczerze mówiąc nigdy jej nie jadłam i po skosztowaniu jak nic uznałam, że nadaje się do sałatki.




SAŁATKA Z INDYKIEM W PISTACJACH


Składniki:

- 300g fileta z indyka (lub więcej..)
- 1 awokado
- 1 papaja
- 1 opakowanie mieszanki sałat

Do panierki:

- 150g pistacji
- 1/3 startego grana padano/parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- pół natki pietruszki
- skórka z połowy limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz

Sos winegret:

- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- sok z całej limonki
- 2 łyżeczki musztardy dijon


1. Indyka kroimy w kostkę. Lekko oprószamy solą i pieprzem.
2. Panierka do indyka: pistacje, pietruszkę, czosnek rozdrabniamy w malakserze. Następnie dodajemy oliwę, ser i startą skórkę z limonki. 
3. Obtaczamy pokrojonego indyka i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Pieczemy w temperaturze 220 stopni. Należy raz lub dwa pomieszać i przewrócić na drugą stronę kawałki mięsa.
4. W między czasie przygotowujemy winegret mieszając ze sobą wszystkie składniki.
5. Do miski wsypujemy sałatę, pokrojone w kostkę awokado i papaje. Dodajemy upieczonego indyka. Wszystko mieszamy i polewamy sosem winegret.

 Strasznie przyjemne i lekkie danie :) A to Misio Marek teraz lubi najbardziej, prawda?? Pozdrawiam;p

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz