poniedziałek, 5 maja 2014

Szpinakowe tagliatelle w towarzystwie botwinki.

Po grillowaniu pod deszczową, majową chmurką czas powrócić do zdrowego odżywiania. Maj to miesiąc świeżych i pysznych nowalijek więc grzechem byłoby z tego nie korzystać. Dziś polecam makaron z liśćmi botwinki, kozim serem i parmezanem..lekki, szybki i przyjemny obiadek dla majowych łasuchów. A z pozostałości botwinkowych zrobię jutro pyszną zupkę - nic nie może się zmarnować!



Zaczynamy od przygotowania makaronu - ok.400g np tagliatelle szpinakowego gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie.
Ok. 4 minuty przed końcem gotowania do makaronu wrzucamy grubo pokrojone liście botwinki.
W między czasie na rozgrzanej oliwie z oliwek (4 łyżki)..
..rumienimy 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki.
Powracamy do makaronu..odcedzamy i wrzucamy go na patelnie.
Delikatnie mieszamy, dodajemy 100g koziego sera (albo i więcej), posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Polewamy oliwą z oliwek i..
..posypujemy startym parmezanem.
 Yami yami :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz