Zaczynamy od zrobienia magicznego ciasta. Wszystkie składniki czyli: 350g mąki, 250g cukru, 50g zmielonych migdałów, 3 białka i pół łyżeczki migdałowego aromatu łączymy razem u ugniatamy ciasto.
Jeśli będzie zbyt lepkie należy dodać odrobinę więcej mąki..
Przyznam, że dodałam, bo jakoś od łapy nie chciało się oderwać. Złośliwość rzeczy martwych.
Ciasto należy rozwałkować a następnie wycinamy szklanką kółka - jak do pierożków:
Na środek nakładamy zrulowaną wróżbę i surowe ciacho składamy na pół..
Aby uzyskać charakterystyczne wgięcie, przed upieczeniem nadziać je musimy na brzeg szklanki..
Takie o to ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok.20 minut - do lekkiego zarumienienia się.
Wyglądają jak pierożki - chińskie pierożki :)
A po upieczeniu..
..wyczytałam, że "Człowiek szczęśliwy to taki, który nie chce tego, czego nie ma" Hmm..muszę nad tym solidnie popracować!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz