piątek, 29 kwietnia 2016

Strucla z powidłami śliwkowymi

I znowu zapachniało ciastem drożdżowym w naszym domku. Muszę przestać być taka monotematyczna, bo zamienie się niedługo w mega wielką i pulchną bułę drożdżową..Tym razem skusiłam się na strucle ze śliwkowymi powidłami mojej mamy. Yami..zwłaszcza jak jest jeszcze ciepła i pachnąca.. :D 






STRUCLA Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Składniki:
2 sztuki

- 750g mąki pszennej
- 300ml mleka
- 2 jajka
- 90g cukru
- 8g cukru waniliowego
- 100g roztopionego masła
- 12 g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 300g powideł śliwkowych
- mleko do posmarowania

1. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy resztę składników (które powinny być w temperaturze pokojowej) i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Po wyrabianiu ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Dzielimy na pół, formułujemy 2 kule, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
2. Każdą z części należy rozwałkować na prostokąt o długości 35 cm i grubości ok 5mm.
3. Smarujemy wierzch połową powideł i zwijamy w roladę.
4. Zwinięte strucle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoją swoją objętość.
5. Wyrośnięte strucle nacinamy nożem pośrodku, prawie do samego dna blachy. Czekamy jeszcze chwilę aż rozłożą się na boki i zapełnią blachę.
6. Smarujemy wierzch strucli mlekiem.
7. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).

:p



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz