piątek, 8 kwietnia 2016

Drożdżowe rożki z jabłkiem i różaną konfiturą

Chyba niedługo zostanę masterchef ciast drożdżowych..uzależniona jestem strasznie od takich wypieków, ale w sumie nie tylko ja..Gabryśka też uwielbia a Grzesiek szkoda gadać..pochłania każdą ilość :) Kilka dni temu upiekłam drożdżówki z jabłkami wymieszanymi z konfiturą różaną, która mi zalegała w lodówce..połączenie idealne!




DROŻDŻOWE ROŻKI Z JABŁKIEM I RÓŻANĄ KONFITURĄ

Składniki:

Ciasto:
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 12g drożdży instant
- 2 żółtka (białka będą potrzebne do posmarowania wierzchu rożków)
- 16g cukru waniliowego
- 2 duże łyżki cukru
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 80g miękkiej margaryny (masła)
- szczypta soli

Nadzienie:
- 3 duże jabłka
- 3 łyżki konfitury różanej

1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy do momentu aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto.
2. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
3. Jabłka kroimy w niewielką kostkę i mieszamy z konfiturą. 
4. Wyrośnięto ciasto przekładamy na stolnicę, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość pół centymetra. Następnie wycinamy kwadraty o wymiarach 10 cm x 10 cm. 
5. Na środek nakładamy po łyżeczce nadzienia i składamy kwadrat na pół tak aby powstał trójkąt.
6. Rożki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na pół godziny.
7. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C.
8. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Dosłownie palce lizać :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz