niedziela, 17 kwietnia 2016

Nadziewane roladki z cukiniI..z mięsem mielonym, mozzarellą i świeżą bazylią.

Obiad..no cóż wałówka od rodziców jest na wykończeniu więc trzeba było zakasać rękawy i ugotować coś samemu ;) Posiłek mega prosty, ale bardzo smaczny. Troszkę zabawy z roladkami jest, ale akurat dla mnie czas spędzony w kuchni to sama przyjemność i urozmaicenie od maminych obowiązków ;) Gabryśce nie smakowało, ale to nic nowego..kiedyś będzie mnie jeszcze błagała żeby coś jej ugotować ;)






NADZIEWANE ROLADKI Z CUKINII

Grzesiek zjadł na obiad 5 sztuk a ja 3 zatem poniżej składniki na obiad dla 4 głodomorów.

Składniki:
(na 20 sztuk)

- 2 cukinie 
- 500g mięsa mielonego
- puszka pomidorów pelatti
- 100g startej mozzarelli
- 20 listków świeżej bazylii
- przyprawa Knorr Naturalnie Smaczne - Spaghetti Bolognese
- 1 opakowanie tortilli (4 duże sztuki)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

Sos czosnkowy:
- 200ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku


1. Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Oprószamy solą z dwóch stron i układamy na ręczniku papierowym aż cukinia zmięknie. Następnie spłukujemy sól pod bieżącą wodą i osuszamy.
2. Mięso podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawę Knorr Naturalnie Smaczne -  Spaghetti Bolognese. Mieszamy i trzymamy na średnim ogniu jeszcze przez ok. 4 minuty.
3. Z jednej dużej tortilli wycinamy 5 plastrów (ok.3cm szerokości).
4. Na desce układamy: pasek tortilli, cukinii a następnie na jej brzeg nakładamy 1 łyżkę pomidorowego mięsa mielonego i listek świeżej bazylii. Pozostałą część cukinii posypujemy startym serem. Całość zawijamy w roladkę.
5. Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni C ) na 20 minut. 
6. Składniki do sosu czosnkowego łączymy ze sobą i podajemy z roladkami.

 Jak dla mnie świetne połączenie.
Co prawda za sosem czosnkowym nie przepadam, ale akurat do tego dania pasuje idealnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz