czwartek, 14 kwietnia 2016

Ciasto czekoladowo-bananowe z malinami

Dwa dni temu obchodzono Dzień Czekolady zatem należało jak nic świętować i napchać bębenek tym najlepszym w świecie specyfikiem :) Nawet nie mogę sobie wyobrazić życia bez czeko czeko lady..Podkusiło mnie by upiec czekoladowo-bananowe ciasto z dodatkiem malin. Puszyste, rozpływające się w ustach..cała blacha dla naszej dwójki, bo Gabryśkę na razie odstawiamy od pewnych rzeczy...oby te jej dolegliwości brzuszkowe przeszły jak najszybciej, bo wolałabym tymi kaloriami trochę się z nią podzielić..niech jej idzie w tyłek.. ;p



CIASTO CZEKOLADOWO-BANANOWE Z MALINAMI

Składniki:

- 370g dojrzałych, obranych bananów
- 200gmiękkiego masła
- 3 jajka
- 200g mąki pszennej
- 250g jogurtu naturalnego
- 200g cukru pudru
- 50g kakao
- 100g drobno poszatkowanej czekolady
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1.5 łyżeczki sody
- 0.5 łyżeczki soli

- cukier puder do posypania
- rozmrożone maliny do dekoracji

1. Banany blendujemy razem z jogurtem naturalnym.
2. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy kakao, sodę, cynamon, sól i dokładnie mieszamy.
3. W drugiej misce ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem na pusztysty krem - ok.10 minut miksowania. Następnie dodajemy po jednym jajku - ciągle miksując.
4. Do kremu dodajemy połowę mącznej mieszanki i banany z jogurtem. Miksujemy na jednolitą masę a następnie wsypujemy resztę mąki i poszatkowaną drobno czekoladę. Miksujemy jeszcze chwilę.
5. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (dowolna o pojemności 2.5 litra).
6. Pieczemy przez 55 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy rozmrożonymi malinami (lub świeżymi jeśli takowe posiadamy).

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz