poniedziałek, 2 maja 2016

Sernik na majówkę..cytrynowy, na zimno, z karmelizowanym rabarbarem

Pyszny i orzeźwiający..a co najważniejsze wyszedł idealny..a ręki do serników nie mam. Co prawda majówka w tym roku nas nie dotyczy, ale po pracy też można świętować.. Szkoda tylko, że wychodzące zębiska odbierają nam nieco radości z tych majowych dni (i nocy), ale przetrwamy..Hektolitry kawy, głęboki oddech i do przodu..chyba majaczę z niewyspania ;p






CYTRYNOWY, NA ZIMNO, Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM...


Składniki:
tortownica 23cm

Spód:
- 200g maślanych ciasteczek (nie polecam Leibniz, najlepiej użyć markizów waniliowych)
- 50g roztopionego masła

Masa serowa:
- 250g sera na twaróg
- 250g jogurtu greckiego
- 70g cukru pudru
- 250g śmietany kremówki 30%(prosto z lodówki)
- 10g żelatyny rozpuszczonej w 50ml wody
- sok z jednej cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny

Karmelizowany rabarbar:
- 200g rabarbaru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 duże łyżki miodu

1. Spód: w blenderze łączymy ze sobą maślane ciasteczka i roztopione masło - musimy uzyskać konsystencje mokrego piasku..jeśli ciastka są nadal suche dodać nieco więcej płynnego masła. 
2. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wklepujemy na spód i boki formy. 
3. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie lekko podgrzewamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Studzimy.
4. Ser i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Umieszczamy je w misce razem z cukrem pudrem, skórką z cytryny i cytrynowym sokiem. Miksujemy do połączenia się składników.
5. Do jeszcze ciepłej rozpuszczonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy twarogowej i dokładnie mieszamy. Dodajemy kolejne 2 łyżki i ponownie mieszamy. Taką żelatynę wlewamy do masy serowej i natychmiast miksujemy.
6. Na sam koniec dodajemy (na 2 razy) wcześniej już ubitą na sztywno śmietanę kremówkę i delikatnie mieszamy z masą serową
7. Masę serową wlewamy do tortownicy i wyrównujemy szpatułką wierzch. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
8. Karmelizowany rabarbar: na blasze układamy 10 cm cienkie paski rabarbaru. Polewamy miodem, sokiem z cytryny i waniliowym ekstraktem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i zapiekamy przez 15 minut. Studzimy a następnie podajemy ze schłodzonym sernikiem.

 Ona jest szybka niczym błyskawica kiedy w zasięgu jej wzroku pojawia się coś słodkiego ;) 
Polecam gorąco..:)

1 komentarz:

  1. Wygląda obłędnie ! Bardzo wysoki, lubię takie :) Muszę wypróbować !

    OdpowiedzUsuń