poniedziałek, 15 lutego 2016

Migdałowy tort bezowy z gruszką

To już chyba tradycja, że na urodziny męża piekę bezowy tort..tym razem z migdałami, gruszkami i kremem budyniowym. Całe szczęście nie pokusiłam się aby obliczyć ile ma kalorii..ale były to słodkie i rozkosznie pyszne kalorie.. ;) Cała trójka objadła się nieziemsko..




MIGDAŁOWY TORT BEZOWY Z GRUSZKĄ


Składniki:

Płaty bezowe (2 sztuki)

- 6 białek
- 220g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Krem budyniowy

- 300 ml mleka
- 3 żółtka
- 125g serka mascarpone
- 1 laska wanilii
- 50 g drobnego cukru
- 20 ml likieru amaretto
- 20g mąki pszennej
- 20g mąki ziemniaczanej

- uprażona garść płatków migdałów
- gruszki w syropie

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

1. Płaty bezowe: białka ze szczypta soli ubijamy na sztywno mikserem. Stopniowo, w niewielkich ilościach dodajemy cukier. Miksujemy aż uzyskamy błyszczącą masę. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną - jeszcze chwilę ubijamy.
2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy dwa okręgi o średnicy ok 20 cm. W moim przypadku musiałam użyć dwóch blach. Masę bezową rozkładamy równomiernie na narysowane okręgi.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Wkładamy blachy z bezowymi płatami i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni włączając również opcję termoobiegu. Pieczemy 2 godziny. Zostawiamy do wystudzenia na całą noc.
4. Krem budyniowy: do garnka wlewamy mleko oraz wrzucamy wydłubane ziarenka z laski wanilii (pustą laskę wanilii również wrzucam). Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok (wyciągamy oczywiście laskę wanilii z garnka).
5. Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę ( do białości), dodajemy dwa rodzaje mąki a na sam koniec 50ml gorącego mleka - miksujemy.
6. Masę jajeczną wlewamy do pozostałej ilości zagotowanego mleka z wanilią, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Kiedy krem zgęstnieje ściągamy z palnika. Krem przykrywamy dokładnie folią aluminiową i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
7. Serek mascarpone miksujemy z likierem amaretto. Dodajemy stopniowo wystudzoną masę budyniową. Miksujemy do połączenia się składników.
8. Na pierwszy płat bezowy rozprowadzamy krem budyniowy (połowę), następnie rozkładamy pokrojoną w plasterki gruszkę, przykrywamy drugim plackiem bezowym, na który wykładamy pozostałą część masy budyniowej. Ponownie układamy plasterki gruszki i posypujemy płatkami migdałów.

Jeszcze raz wszystkiego najlepszego 33 letnia połówko :**

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz