poniedziałek, 11 stycznia 2016

Jabłkowe babeczki z cynamonem i rodzynkami

Od dzisiaj obowiązuje mnie umowa z pewnymi desperatkami, że zero słodkości w naszym menu. Łatwo nie jest a to dopiero pierwszy dzień :/ Na dodatek musiałam upiec Grześkowi do pracy jakieś muffiny więc ślinka leciała i jedną spałaszowałam niestety..Warta grzechu ;)







JABŁKOWE BABECZKI Z CYNAMONEM I RODZYNKAMI

Przepis bardzo prosty i szybki a co najważniejsze bez użycia miksera..u nas w domu to wróg publiczny numer 1..a w zasadzie dla pewnej panny, która ryczy jakby ją ze skóry obdzierali jak tylko go wyśledzi lub usłyszy..

Składniki:
na 12 sztuk

- 250 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jabłka
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu

1. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Następnie posypujemy cynamonem i mieszamy.
2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem a po 15 minutach odcedzamy.
3. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy i cukier waniliowy.
4. W drugiej łączymy mokre składniki: mleko, jajka i olej (masło).
5. Mokre składniki wlewamy do suchych i szybko mieszamy. Dodajemy jabłka z cynamonem i rodzynki. Delikatnie łączymy z ciastem.
6. Ciasto wlewamy do silikonowych foremek. Część jabłek można ułożyć na wierzchu babeczek, delikatnie wciskając je w ciasto.
7. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 25 minut. Ostudzone muffiny można posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz