Koniec z podjadaniem owoców na kolację choć muszę przyznać, że ciężko mi będzie z nich zrezygnować :/ Dowiedziałam się, że nie powinno się ich jadać wieczorową porą..Najlepiej zajadać się nimi w pierwszej połowie dnia..z jakimś dodatkowym składnikiem typu kefir czy musli..w pojedynkę nie zaspokoją na długo naszego brzuszka..
SAŁATKA Z JAJEM SADZONYM NA RUKOLI
Składniki:
- rukola lub dowolny rodzaj sałaty
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej (na 2 porcje)
- jajko
- 1 awokado
-1 mała czerwona papryka
- garść nasion słonecznika
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
Sos winegret:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- sok z całej limonki
- 2 łyżeczki musztardy dijon
Sos winegret:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- sok z całej limonki
- 2 łyżeczki musztardy dijon
1. Kasze jaglaną płuczemy w letniej wodzie a po odcedzeniu wsypujemy do rondelka i prażymy na sucho przez kilka minut, ciągle mieszając. Dodajemy pół szklanki wody, szczyptę soli i pieprzu oraz łyżeczkę oliwy z oliwek. Przykrywamy i gotujemy ok. 8-10 minut. Kaszę przestudzić.
2. Awokado i paprykę kroimy w kostkę a pomidorki koktajlowe na połówki.
3. Kaszę, rukolę i warzywa mieszamy ze sobą i skrapiamy sokiem z cytryny.
4. Na wierzchu kładziemy sadzone jajko a wszystko posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika.
Ech...jak tylko schudnę te 4kg to sobie odbije :p
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz