Wczorajsza kolacja była zdrowa i pyszna. Ryż brązowy uwielbiam, ale ostatnimi czasy jadłam go tylko pod jedną postacią więc musiałaś coś pokombinować..i tak o to powstała szybka do zrobienia sałatka z moimi ulubionymi dodatkami. Grzesiek na tak, ja również, ale nasz zgredek jak zwykle się buntował..wybierał tylko suszone pomidory, trochę pomlaskał i wypluwał..uwielbiam wspólne posiłki ;) Szczerze mówiąc po ostatnich przebojach z sąsiadami powinnam poprawiać sobie humor toną czekolady...oby do 21 maja..!!
SAŁATKA Z BRĄZOWYM RYŻEM, RUKOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
- mix świeżych sałat: np. rukola + szpinak
- 10 sztuk suszonych pomidorów + zalewa ok. 2 -3 łyżki
- 100g brązowego ryżu ugotowanego na sypko
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- starty parmezan
- sok z połówki cytryny lub limonki
- ewentualnie sól, pieprz do smaku
1. Słonecznik prażymy na patelni.
2. Szynkę lekko grillujemy i rozrywamy na mniejsze kawałki.
3. Pomidory wyciągamy z zalewy i kroimy w grubą kostkę.
4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, skrapiamy sokiem z cytryny. Można doprawić ewentualnie solą i pieprzem - u mnie było to zbyteczne ponieważ zalewę z pomidorów robiłam sama i była bardzo ziołowa i świetnie doprawiona.
5. Gotową sałatkę posypujemy startym parmezanem.
Love it :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz